Saturday, January 5, 2008

OBJEKTIFBismillahirrahmanirrahim…….

Alhamdulillah,syukur ana kehadrat Ilahi atas limpah dan kurnianya serta junjungan Nabi Muhammad SAW, dapat ana meneruskan lagi perjalanan untuk menyampaikan ilmu yang tidak seberapa ini, mudah-mudahan atas sokongan dari pihak sahabat-sahabat sendiri ana dapat berkongsi lebih lagi pengalaman bersama sahabat sekalian.

Kepada pengunjung blog ana dan peminat-peminat seni khat sekalian,tujuan ana membuat blog ini adalah bertujuan kerana ingin mengetengahkan asas-asas seni khat kepada sahabat-sahabat semua bagi mengelakkan seni khat ( penulisan Al Quran ) pupus di akhir zaman ini.

Objektif yang ingin ana sampaikan pada sahabat-sahabat semua adalah tentang cara dan kaedah-kaedah betul dalam bidang penulisan seni khat ini, dari mata pen bergerak kepada kaedah-kaedah huruf hijaiyyah seterusnya sambungan huruf sehinggalah bertemu dengan peringkat penghasilan karya.

Pada peringkat awal, ana bercadang ingin memperkenalkan kaedah penulisan seni khat Nasakh, sebelum ana masuk pada tutorial seni khat nasakh kepada sahabat-sahabat semua, ana akan cerita sejarah seni khat nasakh dan sebagainya sebelum sahabat-sahabat semua mengenali dan mempelajari seni khat nasakh ini atas sebab ana sekarang dalam fatrah imtihan. Ana akan cerita sikit tentang seni khat nasakh ini pada sahabat-sahabat semua.

"Dinamakan khat ini sebagai Khat Nasakh kerana tulisannya digunakan untuk menaskhahkan atau membukukan al-Qur’an serta pelbagai naskhah ilmiah yang lain sejak dari kurun pertama Hijrah lagi. Ia terus menjadi tulisan utama bahan-bahan ilmiah hingga ke hari ini samada di dalam akhbar, majalah, komputer dan sebagainya selain terus menjadi tulisan utama al-Qur’an.

Ada juga pendapat yang menjelaskan punca khat ini dinamakan sebagai Khat Nasakh ialah kerana peranannya menasakhkan yang bererti menghapuskan atau menggantikan penggunaan khat Kufi dalam penulisan wahyu Allah iaitu al-Qur’an. Setelah kemunculan khat Nasakh, khat Kufi tidak lagi digunakan untuk menulis al-Qur’an tetapi tempatnya telah diambil alih oleh Khat Nasakh.

Khat Nasakh dikatakan sebagai seni yang berasal dan berkembang dari tulisan Arab asli. Ia bermula dari asal Khat Arami, Nabati, kemudian dikenali sebagai Khat Hijazi. Tulisan ini melalui proses pembaikannya dalam beberapa peringkat. Pada kurun ketiga dan keempat Hijrah, seorang menteri dari kerajaan Abbasiah iaitu Ali bin Muqlah atau lebih dikenali dengan Ibnu Muqlah bersama saudaranya Abdullah, telah memperhaluskan tulisan ini dan mencipta satu kaedah yang dikenali kini sebagai Kaedah Penulisan Khat Nasakh. Ia menjadi terkenal terutamanya pada kurun kelima. Khat ini terus diminati dan mula dipelajari secara meluas. Semasa pemerintahan Atabikah khat ini seterusnya melalui satu proses yang dikatakan sebagai proses pengindahan menyeluruh.

Lantaran itu ada yang menggelar khat ini sebagai ‘Khat Nasakh Atabik’. Khat ini pada dasarnya lebih mudah daripada khat thuluth dan senang diajarkan kepada orang ramai, pelajar sekolah dan kanak–kanak sebagai asas untuk menulis khat atau jawi. Penggunaannya amat meluas sekali sehingga mesin menaip, komputer dan mesin cetak kebanyakannya menggunakan fon jenis Khat Nasakh. Ia sering digunakan dalam penulisan disebabkan sifatnya yang cantik dan mudah dibaca. Maka oleh sebab itulah Khat Nasakh amat praktikal digunakan untuk penyalinan mushaf al Quran, kitab-kitab, hadith, majalah, akhbar dan lain - lain lagi .

Pada kebiasaannya Khat Nasakh ditulis dengan saiz yang kecil dan tidak terlalu besar dengan kadar 1mm saiz pena."

Untuk tutorial seni khat Nasakh, insyaAllah ana akan menggunakan kaedah seni khat dari kaedah al Khatat Hashim Muhammad alBaghdadi ( kaedah yang masyhur di kalangan penulis asia ).

0 comments: