Friday, August 7, 2009

TOKOH KHAT

Bela'id Hamidi al-Maghrib

Assalamualaikum wbt. Pos terbaru ini ana ingin berceritakan sedikit pengalaman kepada pengunjung blog ana. InsyaAllah, cerita ini boleh naikkan minat sahabat² dalam memelihara seni khat. Alhamdulillah, selama ana belajar khat, baru inilah ana dapat berguru dengan guru dari luar, guru ini berasal dari maghribi, dia berhijrah ke turki atas niat suci beliau dalam mempelajari seni khat. beliau yang di maksudkan ialah bela'id hamidi al-maghrib, di lahirkan di maghribi, mendapat ijazah khat di turki dari kebanyakan khatat² terkenal, antaranya beliau belajar dengan muridnya hamid al-amidi, yaitu syaikh hassan celebi. Beliau dapat ijazah dari syaikh hassan celebi pada khat nasakh dan thuluth. dan mendapat ijazah diwani, jali diwani, dan nasta'liq daripada al-khattat Ali Alparsalan (almarhum), beliau juga adalah salah seorang hakim pertandingan seni khat peringkat antarabangsa turki ( IRCICA). Sekian

Hakim IRCICA
(salah seorang darinya ialah Ustaz Bela'id Hamidi)

3 comments:

haidar said...

ustaz..nak belajar khat..bila mula kelas..

emnoer said...

sikit meluruskan ustadz...ustadz belaid hamidi tidak belajar kepada khattah hamid al-amidi. tetapi beliau belajar kepada muridnya hamid al-amidi, yaitu syaikh hassan celebi.
beliau dapat ijazah dari syaikh hassan celebi pada khat naskhi dan tsulust. dan mendapat ijazah diwani, jali diwani, dan nasta'liq daripada khattah Ali Alparsalan (almarhum). sekian terima kasih.

mohd noor fathi b montalib said...

syukran ust mohd noor...ana silap info rupenye..